Nakupování

Kamenné obklady do interiéru – nestárnoucí klasika

Kdybyste absolvovali cestu na Rakovnicko, Slánsko a Kladensko (pokud tam přímo nebydlíte), pravděpodobně zaregistrujete v některých obcích či městech rekonstruované domy, vystavěné z opukového kamene, a to tak, že opuka bude dominantním prvkem celkového vzezření koncepce celého objektu.

kamenný obklad

Tato lokalita je na přírodní opuku velmi bohatá, lidé z ní stavěli již před staletími a rozšířila se zejména v devatenáctém a v první polovině dvacátého století, např. při výstavbě domů havířů a horníků, kterým zajišťovaly obživu kladenské uhelné doly a ocelárny Poldi.

Pokud některý z takových domů objevíte, např. venkovskou usedlost, penzion, restauraci, farmu či dům v zástavbě podél hlavní silnice, uvědomíte si, jak krásný je přírodní kámen, ponecháme-li mu jeho přirozený vzhled a dáme vyniknout jeho jedinečné struktuře.

Opukové domy mají jednu obrovskou výhodu, o které se příliš nemluví, ale kterou je možné využít i dnes, takřka v každé domácnosti. A tou je minimální odpor, jež materiál klade vůči přijímanému teplu. V podstatě každý kámen, tedy např. i žula, rula, čedič, břidlice či pískovec, absorbuje teplo z tepelného zdroje a funguje jako přírodní kamna. Máte-li doma topení v podlaze, nebo o něm alespoň uvažujete, je obklad z přírodního kamene skvělou volbou.

dům z kamene

Zdivo a obklady z kamene mají mnohem lepší schopnost akumulace tepla, než cihly, tvárnice, sádrokarton a beton, a není pak nutné takové objekty zateplovat např. polystyrenem, což je neprodyšný, a v podstatě nepřirozený, syntetický materiál. Proto tedy kamenné zdivo a kamenné obklady do interiéru či kamenná dlažba v jednotlivých místnostech, které jsou vytápěné, mají svůj význam nejen estetický, ale i praktický. A pokud se rozhodujete na základě vzhledu obkladového materiálu, vězte, že máte obrovské možnosti. Jako příklad můžeme uvést vápenec (mramor), balkánskou hnědou, okrovou, krémovou, béžovou a šedou rulu, porfyr, oranžový, zlatavý a nazelenalý kvarcit, pískovec a křemen.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Kamenné obklady do interiéru – nestárnoucí klasika